Komora doktora medicine Republike Srpske u saradnji sa Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog Kantona i Kantona Sarajevo izdala je cjenovnik mita za 2017. godinu.

Kako je istakao dr Jeremija Špric, glasnogovornik Komore doktora medicine Republike Srpske, na zajedničkoj konferenciji za štampu, novi cjenovnik će pomoći pacijentima i unesrećenima da se bolje pripreme za medicinske tretmane, te unaprijediti blagostanje doktorskog staleža u državi. “Ovaj cjenovnik izdajemo svake godine nanovo, u skladu sa aktuelnom potrošačkom korpom građana.” rekao je Špric.

Prema novom cjenovniku, specijalističko mišljenje se može dobiti i za 0,7l domaće rakije i pečenu butku, dok cijena hirurških zahvata kreće od 100KM za cijeđenje čireva, odstranjivanje bubuljica i rutinsko odstranjivanje “slijepog crijeva”. Složenije procedure, hirurške intervencije i pouzdana dijagnostika će od sada biti dostupne počevši od 500KM.

“Novim cjenovnikom smo uveli i plaćanje mita u ratama, kako medicinska pomoć ne bi bila ograničena samo na bogatije kaste ovog društva. Dodatno smo odlučili da izbacimo praksu zapinjanja za otvorene ladice jer je prošle godine zbog ovoga ozlijeđeno čak dvoje ljekara.” rekao je dr Špric.

Puni cjenovnik neće biti objavljen nigdje u javnom prostoru, a doktori će počevši od danas podrazumijevati da ga pacijenti poznaju u potpunosti. Cjenovnik će primjenu naći i u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i desetom kantonu.