Novi izbori su pred nama, a građani svakodnevno svjedoče možda nikada goroj i brutalnijoj političkoj kampanji. Kako bi preživjeli sve relativno zdrave glave i živaca, ljekari i farmaceuti su odlučili da im izađu u susret.

“Građanima su živci i zdravlje na ivici, a to vidimo svakodnevno po dešavanjima širom zemlje. Kako bi im barem malo ublažili bol i oslabili muke, u dogovoru sa farmaceutima smo odlučili da spustimo cijenu apaurina, i da se može kupovati bez bilo kakve recepture. Tako bi svi građani mogli da pronađu mali spas na trenutak u moru negativnih informacija koje dopiru do njih svakodnevno, kako putem medija tako i na ulici”, naglasio je dr. Hajrudin Lupa, pokretač ove inicijative.

Građani će moći uzimati i do tri apaurina dnevno, kako bi lakše prebrodili dan na poslu, tokom kretanja na ulici ili kada sjede sa prijateljima na kafi ili opuštajućoj večeri.

“Obasipaju nas informacijama kroz sve kanale, više je nemoguće i sa društvom sjesti a da se ne razgovara o politici i to mnoge frustrira. Zato dolazi do povećanja stope nasilja i to pogotovo u porodici, što je veliki problem. Zato savjetujemo građanima da nakon svakog obroka popiju po jedan apaurin, kako bi sačuvali barem malo živaca dok ova agonija ne prođe. Za one baš najkritičnije slučajeve, dozvoljavamo korištenje morfija ali samo u minimalnim dozama i u ekstremnim okolnostima, poput presretanja na ulici da vam uvale letak ili kucanja na vrata”, dodao je Lupa.

Stručnjaci posebno naglašavaju da je sedam dana pred izbore potrebno osigurati sebi maksimalnu izolaciju, da li u nekoj kolibi u šumi ili na vikendici, ugasiti internet i gledati u zelenilo.