Nakon US Opena, Novak Đoković je i na Roland Garrosu ponovo pogodio linijskog sudiju lopticom u glavu.

Brzina loptice koju udaraju teniseri svojim reketima dostiže brzine i do 260 kilometara na sat. Kako je to velika brzina i snaga udarca je ogromna. S druge strane, Novak Đoković već ima tendenciju tradicije pogađanja sudija. Zbog svega navedenog iz Međunarodne teniske federacije (ITF) su odlučili da će sudije u mečevima ovog tenisera nositi zaštitne motociklističke kacige.

“Naše sudije su pretrpjele već dva puta udarce od Novaka Đokovića. Neosporno je da je on jedan od najvećih u ovom sportu ikada i da na naše terene donosi mnogo publike, sponzora, novca, te da je popularizovao sport kako na Zapadnom Balkanu, tako i u svijetu. Zbog svega toga, mi njega želimo zadržati i nećemo dozvoliti da ga se izbacuje stalno s turnira zato što mu loptice idu prema glavama sudija. U drugu ruku, te sudije su tu da zarade svoju platu i da paze da sve prođe korektno i po pravilima i ne možemo ni njih izbaciti. Stoga smo raspisali tender za nabavku 100 komada kaciga za motocikle koje su otporne na jake udarce, a koje će naše sudije da nose na mečevima. Do sada smo dobili pet ponuda, a prihvatit ćemo onu koja bude najbolje prošla na našem testu “Nole kick”, s mašinom koju smo dizajnirali posebno za ovu upotrebu. Mašina će da gađa direktno u kacige snagom udarca Đokovića”, rekao je David Haggerty, predsjednik ITF-a.

Novak Đoković je izrazio svoju brigu za tim da mašina neće uspjeti da pravilno iskopira njegove udarce, pa se ponudio da on lično gađa kacige na testu.