Institucije u BiH su već mjesecima blokirane od strane pojedinih političara iz RS-a. To ostavlja posljedice na cijeloj BiH u kojoj ostavlja nesagledive posljedice. Lideri sva tri naroda u BiH odlučili su da ovaj problem riješe. Već nakon nekoliko sastanaka vidi se ogroman pomak. Naime, lideri naroda u BiH najavili su deblokadu najkasnije do kraja 2030. godine.

“Mi smo vidjeli da ovako više ne može. Sjeli smo i razgovarali svi se slažemo da trebamo nešto poduzeti. Tražimo najbolji način da sve ovo prođe bez ikakvih posljedica. Došli smo do tog nekog datuma na kraju 2030. godine kada bi se sve moglo vratiti u normalu i BiH nastaviti sa normalnim funkcioniranjem. Sve to naravno ako budemo u Predsjedništvu BiH sljedeća dva mandata. To je taman do kraja 2030. godine. Mislimo da je to fer sa naše strane”, rekao je Bakir Izetbegović, lider Bošnjaka u BiH.

I druge dvije strane se slažu oko ovog datuma. Određeni pomak se vidi i BiH ide u dobrom smjeru kada je deblokada institucija u pitanju.

Mi nismo nikakav problem to svi znaju. Hrvati samo traže svoj entitet i svoju televiziju i to je to. Čim se ispune ti uslovi mi ćemo još jače raditi na tome da se institucije deblokiraju. Stvarno ne znam što pravite toliku famu. Naši uslovi se mogu ispuniti za mjesec dana i to je već značajan korak prema deblokadi sa kojim bi znatno ranije deblokirali sve institucije u BiH”, rekao je Dragan Čović, lider Hrvata u BiH.

Lider Srba u BiH Milorad Dodik zbog blokada koje zagovara nije došao na ovu press konferenciju.