U Beogradu se održao trilateralni sastanak Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske. Na sastanku kojem su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan fokus razgovora bio je na infrastrukturnim projektima, boljoj saradnji i odnosima zemalja u regionu, očuvanju mira i sigurnosti, ali i rješavanju otvorenih pitanja.

U tom kontekstu, predstavnici Srbije i Bosne i Hercegovine su na marginama sastanka obavili veoma važan razgovor s Erdoganom, te ga zamolili da se lično angažuje u rješavanju spora između folk pjevačice Jelene Karleuše i bosanskohercegovačkog fudbalera Ognjena Vranješa. Naime, riječ je o skandalu koji se uvukao i u sudske klupe i koji ozbiljno prijeti da naruši ionako krhke odnose Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Našeg prijatelja Redžepa smo zamolili da se odmah uključi, ako treba angažuje najbolje turske pravnike kako bi ovo prioritetno pitanje riješili što prije. Zajednički je stav da su međusobni odnosi gospođe Jelene Karleuše i Ognjena Vranješa zaista opterećujući za dvije zemlje, optužbe za seksualno uznemiravanje, uvrede i prijetnje srmrću su iscrpne i skupe, a milioni fanova su iza njih. To zaista prijeti da preraste u međunarodni sukob neviđenih razmjera. Prioritet nam je očuvanje mira”, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Iako je fokus sastanka trebao biti na projektu autoputa Beograd – Sarajevo, koji finansira Turska i čija je izgradnja već počela u Srbiji, izgledno je da će se nakon polaganja kamena temeljca obustaviti radovi sve dok se sukob na relaciji Karleuša-Vranješ ne smiri.

Podsjećamo, fudbaler Ognjen Vranješ je, nakon što mu je navodno slala eksplicitne fotografije, pjevačicu tužio za krivično djelo uvrede, a potom i prijetnje smrću. Također, uslijedile su i kontratužbe Karleuše protiv Vranješa i medija. Navodi da je 120 tužbi podnijela zbog strašne neljudske medijske antikampanje i linča. U cijeli slučaj je ovih dana involviran i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao vrsni poznavalac prava i sigurnosti.