Nakon turneje po Norveškoj, Latviji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sloveniji, kojoj je prethodio nastup u Sjevernoj Koreji, slovenački rock sastav Laibach doći će i u Banjaluka. Kako najavljuje Kabinet Predsjednika Republike Srpske, inače sponzor nastupa, braća Slovenci nastupiće na banjalučkoj Aquani za 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom / Dan Europe.

Filozof i kulturni kritičar Njegova Preblagost Gospodin Slavoj (Žižek) izjavio je da je Laibach u Republici Srpskoj najfascinantniji kulturni, ideološki i politički događaj 21. stoljeća nakon gostovanja u Sjevernoj Koreji.

“Drago nam je što dolazimo u Republiku Srpsku i što ćemo zajedno sa narodom Srpske i predsjednikom Dodikom proslaviti najveći svjetski praznik, koji je Republici Srpskoj veoma bitan, budući da je ona u regionu ostala jedina koja baštini tradiciju antifašističke borbe, koju i mi praktikujemo u ikonografiji svakog nastupa. Jedino se u RS taj dan ne radi, i polaže se cvijeće i sve to tako super bude, tako da ćemo i mi nastupiti na Aquani”, rekli su iz Laibacha

Iz Gradskog olimpijskog bazena koji je upravitelj Aquane poručuju građanima da će se karta moći kupiti već od osmog marta, po promotivnoj cijeni od 20 KM. “Molimo sve koji žene doći na koncert i slušati veličanstveni Laibach da ne preskaču ogradu, da kupe kartu, i time pomognu i budžet Aquane, time i budžet Grada, a sve to u skladu sa namicanjem budžeta za antifašističku borbu. Smrt fašizmu, Sloboda Karadžiću!”, istakli su iz Aquane.

Za medijsku kampanju promocije koncerta spremno je nekoliko štampanih i online izdanja u RS bliskih vlastima, pa se očekuje da RTRS, ATV, Radio Nes Castra, te Glas i Nezavisne u narednim danima počnu sa besplatnom podjelom ulaznica, intervjuima sa Laibachom i predsjednikom Dodikom.

Više informacija o koncertu i repertoaru Šatro će ovih dana naknadno prenijeti.


Komentar etičkog odbora Šatro.info u sastavu prof. dr Risto Prelivoda, prof. dr Slavoj Žižek i Anica Prezić.

 Ovako kratku vijest u ovom momentu Šatro prenosi kako bi u interesu vaskolike javnosti objavio građanima dolazak Laibacha. Vijest je zanatski korektna i može se pustiti, ali uz objavljivanje komentara i obećanje da će se narednih dana posvetiti veća pažnja koncertu i svim njegovim detaljima. Takođe, neophodno je i naknadno objaviti saopštenje sponzora i oglašivača – Kabineta Predsjednika RS i generalnog medijskog pokrovitelja RTRS, i intervjue sa njima u količinama u kojima je to Ugovorom o veleizdaji i nadglašavanju propisano.