Ben Hurovska ljubav između vožda iz Laktaša i najbržeg švenka kamere s obje obale Drine, Emira Kusturice, iz dana u dan poprima sve veći obim. Prijedlog profesora da se Laktaši preimenuju u Milendorf nije samo pusti prijedlog, već iza njega stoji detaljno objašnjenje.

“Narod koji ne daje počast i priznanje svojim velikanima, nije zaslužio ni da ih ima. Mi moramo biti ponosni na svoju kulturu, istoriju i velikane koje smo imali kroz sva ova stoljeća. Jedan od najvećih je zasigurno i Milorad Dodik, čovjek koji je više uradio za kulturu ovog naroda nego mnogi njegovi prethodnici. Tolika sredstva je odvojio za projekte od nacionalnog značaja, te je mnogima skratio put do građevinskih dozvola, a mi najbolje znamo kakve su to zavrzlame. Bilo bi jako lijepo da na GPS mapama svih koji budu prolazili kroz našu zemlju, stoji grad s imenom Milendorf, kao omaž velikom vladaru našeg naroda, koji zaslužuje da njegovo ime uđe u toponime ovih krajeva. Krajina zadugo neće imati sina kao što je on, te je ovo najmanje što možemo učiniti da mu se odužimo. Ja već imam u glavi kako bi to trebalo izgledati, a sigurno da će se kroz to protkati naše srednjovjekovlje, antika, te arhitektura iz perioda obje okupacije. Vi znate da možete računati na mene po pitanju ovoga, te da vas nisam izdao ni s prethodnim projektima. Jedino što mi treba je skromnih 28 miliona evra, kako bi mogao otpočeti izgradnju”, rekao je Emir Kusturica.

Grad bi se pravio planski, te bi kroz različite epohe pratio razvoj porodice Dodik kroz njihov historiju. Od momenta kada se pokrenuo prvi biznis, do ulaska u politiku pa sve do pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.