Plamen rata u Bosni i Hercegovini samo što nije buknuo, ali čak i tri strane znaju da moraju djelovati u skladu modernog vremena. Pored novog načina ratovanja u vidu naprednih tehnologija, potrebno je sukobe prilagoditi i trenutnoj situaciji u svijetu.

“Dobili smo preporuke kriznih štabova oba entiteta, koji su usaglašeni i odobreni, a koje smo mi predstavnici tri konstitutivna naroda usvojili. Jako je važno da pored Ženevske i ostalih konvencija o ratovanju, uvrstimo i trenutne odredbe kriznih štabova kada je u pitanju zaštita od koronavirusa. Poželjno je da vojnici budu vakcinisani, a oni koji nisu morat će svakih 48 sati raditi PCR test, kako bi se vidjelo da li mogu na prvu liniju ili ne. Pored toga usvojen je još i niz odredbi i pravila ponašanja za buduće ratne sukobe”, kaže Milorad Dodik, lider Srba u BiH.

Vojnici će morati poštivati sve odredbe koje su usvojene, kako bi ratovanje teklo što bolje i sigurnije za sve, bez rizika da se virus širi po prvim linijama.

“Vojnici će morati dezinfikovati puške svako jutro, držati distancu u rovovima minimalno dva metra, i nositi maske sve vrijeme dok su na prvoj liniji. Pored toga, zabranjuje se dva puta zaredom koristiti zolju bez dezinfekcije, kao i borba prsa u prsa, jer bi tada vojnici puhali jedni drugima u facu i virus bi se mogao brzo proširiti. Važno je naglasiti da svaki vojnik koji primijeti simptome koronavirusa, dužan je da se obrati svom nadređenom oficiru, kako bi ga isti poslao u izolaciju. Zabranjeno će biti dejstvovati po izolatorijima i konvojima koji prevoze vojnike pozitivne na koronavirus. Također se zabranjuje diranje tuđih bombi, jer se može lako prenijeti i putem dodira. Masovno strijeljanje civila i zakopavanje u istu jamu strogo se zabranjuje, sve dok se civilima ne uradi PCR ili antigenski test”, rekao je Goran Čerkez ispred Kriznog štaba FBiH.

Kako bi se vršila kontrola da li se vojnici pridržavaju ovih odredbi, Međunarodna zajednica će putem vojske UN-a, vršiti nenajavljenu inspekcijsku kontrolu rovova. Sve strane su u tom trenutku dužne prekinuti vatru, dok se kontrola ne izvrši. Ukoliko se neka strana ne bude pridržavala propisanih pravila, biće im uveden embargo na oružje i pravo da zatraže NATO bombardovanje.