Kazneno popravni dom Zenica, danas je usvojio nove izmjene i odluke u svom radu, pa će od sada zatvorenici imati totalno drugačiji doživljaj prilikom odsluženja kazne. Obzirom da među žestokim momcima sa druge strane zakona sve više postaje popularnija promocija na društvenim mrežama, uprava zatvora im je odlučila to omogućiti.

“Ta neka ekipa poput Mirze Hatića kod nas ili Kristijana Golubovića u Srbiji je pokrenula novi trend, a to je da se žestoki momci obračunavaju preko aplikacije TikTok. Vidjeli smo nedavno i poznatog Faču kako je krenuo, pa smo počeli razmišljati da li je to možda novi način njihovog obračuna i koliko on može zapravo pomoći. Bolje je da se oni obračunavaju verbalno putem aplikacije nego da se presreću po ulicama ili zatvorskim hodnicima i tako namiruju svoje račune”, istakao je Redžo Karić, upravnik KPD Zenica.

Duž gotovo cijelog kompleksa zatvora su postavljeni ruteri sa internetom, kako bi i trenutni robijaši mogli postati zvijezde ove društvene mreže i ostvariti mogućnost da se nametnu kao žestoki online momci.

“Svi paviljoni osim onog najgoreg C paviljona će imati pristup internetu. Zatvorenici će moći koristiti mobitele i snimati klipove, kako bi izbacili svoje frustracije i na osnovu čega možemo smanjiti rizik od fizičkih sukoba. Oni najgori koji leže u C paviljonu će dodatno dobiti motiv da se poprave, tako da i tu imamo jednu veliku prednost. Naravno onaj ko ne bude poslušan ga šaljem tamo pa neka vidi kako je živjeti i dalje bez interneta”, dodao je Karić.

Uprava zatvora je dobila donaciju u vrijednosti od 100.000 KM da postavi rutere, kao i da zatvorenicima koji su slabijeg imovinskog stanja omogući službeni mobitel dok su na odsluženju kazne.