Novi talas fašizma koji je zadesio Republiku Hrvatsku, svakodnevno šokira demokratski i civilizovani svijet. Nakon što su dvojica studenata uhapšena i deportovana pod sumnjom da su migranti, a ustvari su bili studenti na razmjeni, jutros je greškom deportovan i Shane Gibson, prvotimac košarkaškog kluba Cibona.

“Jutros sam standardno krenuo na trening, te išao uobičajenom trasom kojom idem svakog dana. Moj stan je od dvorane za trening udaljen nekih 15 minuta hoda, te praktikujem da na trening idem pješice, kako bi se usput razgibao i razbudio. Na raskrsnici koju prelazim svaki dan nekoliko puta, upratio sam nekoliko policajaca koji gledaju s druge strane ulice u mene. Prešao sam ulicu i primijetio da su krenuli za mnom. Kada smo prolazili pored jedne uske uličice, oni su naletjeli na mene, uveli me u nju, prisilno bacili na pod te pozvali interventni vod. Pokušao sam da ih upitam na Hrvatskom u čemu je riječ, ali mi nisu dozvolili da govorim. Došao je kombi pun specijalaca, stavili su mi vreću na glavu i ubacili unutra. Nakon nekoliko sati vožnje, osjetio sam da me iznose iz kombija te bacaju na zemlju, te sam čuo škripu guma i zvuk kombija kako se udaljava. Skinuo sam vreću s glave i shvatio da sam daleko od Zagreba. Počeo sam šetati ulicom i odjednom su mi prišli neki klinci da se slikaju sa mnom jer su me prepoznali. Pitao sam ih gdje sam a oni su odgovorili da sam u Bihaću”, u šoku nam je rekao Gibson.

Uspjeli smo kontaktirati i lokalnu policijsku komandu, koji su nam samo kratko odgovorili da postupaju po naređenu.

“Mi imamo striktnu direktivu da kupimo sve tamnoputije osobe koje vidimo na putu. Također nam je zabranjeno da razgovaramo s njima, ovaj dečko je poznat mnogim policajcima ali su samo pratili naređene. Ova naredba je došla lično od predsjednice, mi je samo izvršavamo”, kaže Jure Firer, komandir policijske akcije “Bijela zora”.

“Bijela zora” je kodni naziv operacije kako bi s Hrvatska očistila od svih stranih tijela… ljudskih, tamnoputih.