Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, danas je svečano u Radićevoj ulici proglasila još jedan objekat od izuzetne važnosti za kulturno naslijeđe naše zemlje. Riječ je o kontejneru koji tu stoji već nekoliko decenija.

“Na mnogobrojnu inicijativu građana smo izašli na teren i napravili detaljnu analizu o kakvom je objektu riječ, kakva mu je historija i namjena kroz sve ove godine, šta predstavlja za stanovnike i na osnovu toga sačinili svu potrebnu dokumentaciju da ga proglasimo za nacionalni spomenik. Ovo nije neki arhitektonski monument, ali je važan za stanovnike ovog naselja i zbog toga je bitno da i ovakve stvari imaju svoju težinu i da im se da vrijednost kakvu zaslužuju. Čast nam je što sami građani se javljaju da zaštite stvari koje su im bitne”, ističe Denis Fosil, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Građani nisu krili oduševljenje zbog ovog čina, i svi stanovnici ove ulice su se danas okupili na svečanom presijecanju vrpce.

“Ovo je jedini preostali kontejner u ovom dijelu grada, obzirom da je nekom odlukom prije deceniju određeno da se maknu svi kontejneri iz uže jezgre grada. Mi smo se izborili da nama ovaj ostane i ponosni smo na to. Pored toga, riječ je o starom kontejneru koji je preživio i rat, i tokom tih teških dana služio kao zaklon od snajperskih hitaca sa brda, a na njemu još uvijek vidite rupe od metaka”, ističe Smiljka Perić, stanovnica ove ulice.

Kontejner će od sada morati biti pražnjen na poseban način i uz mnogo pažnje, kako slučajno ne bi došlo do oštećenja ovog, historijski vrijednog artefakta.