Bosna i Hercegovina ni u narednom doglednom periodu neće dobiti zvanični tekst himne, rekli su danas iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara BiH. Prema njihovom saopštenju, razlog poništavanja konkursa je nedovoljan broj prijavljenih plagijata teksta, ili tačnije nijedan.

“Kad smo raspisali konkurs nadali smo se da će neko nakon toliko godina rasturit, da uvedemo i tekst, pa da završimo tu priču. Međutim, kad je konkurs završen, i kad smo vidjeli prijavljeni materijal, zaprepastili smo se. Pa tamo nema apsolutno nijednog plagijata. Jednostavno smo morali poništiti. Đe bi to sebi uradili”, rekli su iz Ministarstva pravde, dodajući da su očekivali barem autoplagijat.

Dok se brojka poništenih konkursa za tekst himne suvereno penje ka deset, Ministarstvo još uvijek nije izrazilo nikakvu zabrinutost. Međutim, od našeg izvora u Ministarstvu saznali smo da će, ukoliko se na još jedan konkurs niko ne javi, oni sami odrediti autora, i poslati mu zahtjev da dostavi prijedlog.

“Fino vam govorimo, pošaljite to dok je vrijeme. I počnite se već jednom pridržavat tradicije i običaja komponovanja na zajedničkom nivou. Vraćaćemo vam radove i poništavaćemo konkurs, pa kad nekog angažujemo po svom zavapićete da se nije sproveo konkurs. Riješite to, nije da vas nema uglavu”, poručili su iz Ministarstva tekstopisačkom i pjesničkom sindikatu.