Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca posta.

Odmah po završetku bajram-namaza gledatelje širom Bosne i Hercegovine, ali i dijaspore, javni servis svakog Bajrama tradicionalno obraduje s koncertom jednog od najpoznatijih izvođača sevdalinke Safeta Isovića. Njegov koncert već skoro 20 godina s mirisom baklava, kadaifa i ružica ispunjava naše domove i naša srca.

Zbog velikog interesovanja za distribuciju bajramskog programa pod motom „Šta je Bajram bez Safeta“ samo dan pred Bajram došlo je do sukoba između Hayat televizije i javnog servisa.

Naime, Hayat TV uputio je žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije zbog toga što ekskluzivno pravo da svakog Bajrama emituju čuveni koncert Safeta Isovića imaju isključivo Federalna TV i BHRT.

“Kao eminentna produkcijska kuća, koja u svaki bajramski program udahnjuje inovacije, zanimljive goste, bajramski ručak sa SDA-ovim zvaničnicima i njihovim hanumama, mnogo radosti i pjesme, nećemo dozvoliti ovu monopolizaciju medijskog prostora od strane javnog servisa. Znamo koliko gledateljima znači taj koncert i znamo koliku gledanost donosi. Nije fer da ga samo oni emituju”, rekao je Ahmed Švrakić, direktor Hayat produkcije.

Iz sivog doma stiže brz odgovor. Prenosiomo dio saopštenja koje su zajednički izdale uprave Federalne i BHRT-a.

“Mi smo svjesni da neki ljudi u ovoj državi žele da unište javni servis. Nešto se veliko valja iza ovakvih poteza, a vjerujemo da je u sve i politika umiješala prste. Međutim, mi Safetov koncert, Bingo, Vizu za budućnosti i onih par epizoda Lud, zbunjen, normalan ne damo. Narod koji plaća pretplatu ima pravo i na ekskluzivne sadržaje, zašto sad nekome to uskratiti”, pitaju se iz javnog servisa.

Sve oči su sada uprte u RAK, koji do sutrašnjeg bajram-namaza mora donijeti ovu zaista tešku odluku. Građani se mole za strpljenje, ako na Hayatu ujutro vide Hanku Paldum, javni servis se i ove godine izborio za čuveni bajramski koncert.