Jučerašnji sporazum koji su potpisali Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović je bio udarna vijest u našoj zemlji. Konačni put do formirana vlasti, a sve uz pritisak stranog faktora, pokazali su još jednom nesposobnost domaće politike da sami sprovode političke procese. Sudeći po komentarima, niti jedna strana nije do kraja zadovoljna, ali je to bilo jedino rješenje. S obzirom na to da većini u potpunosti nije jasno koja je strana na najvećem dobitku, Komšić je prvi zatražio pojašnjenje, ali mu se ne da čitati kompletan sporazum do kraja.

“Ko će se bakćati čitanjem kompletnog sporazuma kada uopće tu nema DF-a u opciji odluke. To su oni potpisali kao predstavnici nacionalnih grupa u BiH, a mi smo tu u varijanti sa SDA svakako. Ali nema veze, ja sam spreman da se prilagodim svakom sporazumu koji će očuvati stabilnost u našoj zemlji. Međutim, zaista mi ne pada na pamet da čitam od prvog do zadnjeg slova šta su ona trojica nacionalista obećali jedan drugom, uz monitoring Međunarodne zajednice. Ja ih fino molim da mi dostave skraćenu skriptu, kako bih ja to mogao prostudirati na pauzi za ručak. Ja da na njih bacam pola dana? Ma hajte molim vas! Svakako mi je Bakir opet zabio nož u leđa i hvala mu na tome. Podržao je opet Čovića, a mene stavio po strani, a bili smo obojica za Bosnu u ratu, al’ hajd nema veze. Navikao sam ja na niske političke udarce. Nije mi prvi put da se borim s ovakvim problemima. Samo ću eto zamoliti za skriptu i to je to, pridržavat ću se svega što su oni dogovorili”, rekao je Željko Komšić.

Skriptu su dodatno zatražili i predstavnici Naše Stranke, SDP-a, SDS-a te HDZ-a 1990. Kažu da se ovakvi ugovori ne smiju posmatrati kao nacionalni interesi Srba, Hrvata i Bošnjaka, nego kao trenutno rješenje problema neformiranja vlasti.