Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, zvanično je prestigao po dužini trajanja mandata i najvećeg vlada u historiji Bosne, Tvrtka I Kotromanića. Ovim činom Komšić je postao najduži vladar naše zemlje.

“Ako izuzmemo Tita koji je vladao Jugoslavijom u čijem je sastavu bila Bosna i Hercegovina i tehnički tada nije bila nezavisna država, Željko Komšić je najduži vladar naše zemlje u njenoj slobodnoj historiji. Da li će se na osnovu toga pisati neke nove knjige historije ja ne znam, ali očigledno da je i pored svih zasluga našeg velikog kralja, ipak duže zadržao vlast unutar naših granica”, ističe historičar Enver Imamović.

Iako je prvi bosanski kralj napravio najveću ekspanziju u regiji, proširio granice koje su bile najveće u historiji, podigao ekonomski našu zemlju i ojačao je, Komšić je sve te zasluge prestigao dužinom vladavine.

Možda možemo pronaći objašnjenje u različitim periodima historije, pa je tako naš kralj morao posegnuti za vojsku, napraviti pohode, graditi ekonomiju, pridobijati ljude da ga ne svrgnu i zadržati se na vlasti ipak kraće nego čovjek koji, očigledno je samo trebao biti Hrvat po nacionalnosti koji je nosio barjak sa ljiljanima. Iako je te iste ljiljane postavio Tvrtko, ipak je Željko uspio bolje da ih iskoristi. Činjenica i trenutni predsjednik ima itekakvo ratno iskustvo ali je daleko od vojskovođe”, dodao je Imamović.

Još uvijek nije poznato da li će ispred spomenika kralju Tvrtku ispred Predsjedništva biti postavljen i spomenik Komšiću koji mu nabacuje, obzirom da su obojica trenutno očigledno u društvu jednakih, ali svakako da postoje intencije da se izjednače.