Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović boravili su u Ankari u zvaničnoj posjeti predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu.

Donosimo najzanimljivije protokolarne detalje.

Naime, kako su nam potvrdili iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prethodno je Miloradu Dodiku trebalo oko dva i po mjeseca da nauči da arlaukne “merhaba asker” kako bi simbolično pozdravio počasnu gardu na početku službene posjete.
Također, iz diplomatskih krugova već dolaze prve informacije kako je Erdoan bio mnogo više impresioniran kako je to učinio Dodikov prethodnik Dragan Čović tokom posjete Turskoj 2015. godine.

No, bilo je i stvari kojima ni sam Dodik u Ankari nije bio zadovoljan, što se vidi i po njegovom kiselom osmijehu koji nije mogao sakriti tokom fotografisanja. Srpski član Predsjedništva nije bio zadovoljan što mora stajati s desne strane Erdoana, koji je lijevu ruku od srca rezervisao za Šefika Džaferovića.

Saznajemo i razlog nedolaska trećeg člana Predsjedništva Željka Komšića. Naime, veoma strogi protokol turskog predsjednika Erdoana koji ovaj sastanak precizno priprema već mjesecima, predviđa i to da se Erdoan rukuje odjednom sa svim članovima Predsjedništva. Budući da nema tri ruke, službena Ankara je hitno zahtijevala da se članovi Predsjedništva u Sarajevu plisiraju koja dvojica će imati tu čast da borave u Turskoj uz plaćen put, smještaj, iće, piće i gratis trbušni ples.