U proteklih mjesec dana zabilježen je veliki broj napada Hrvata na Srbe duž Dalmatinske obale. Prijetnje, uvrede i u konačnici fizički obračuni su gotovo pa svakodnevica. Predsjednica Hrvatske se nakon nekoliko događaja, konačno obratila javnosti te osudila ovakve postupke.

Dragi Hrvati, mi se nismo borili za slobodu i nezavisnost da bi na kraju sami sebi u stomak skakali. Znam ja vrlo dobro ko je izvršio agresiju na Republiku Hrvatsku, te ko je počinio zločine po Vukovaru i Dubrovniku i ostatku lijepe naše. Sve je meni jasno, ali ne smijemo dozvoliti da nas emocije obuzmu. Mi smo zemlja koja živi od turizma, a i pored svih dešavanja, i dalje veliki broj Srba radi na našoj obali, jer srećom nemaju posla u Srbiji, pa prihvate bilo kakve uvjete samo da bi nešto zaradili. Budite strpljivi prilikom istresanja sile, suzdržite se i nemojte to raditi od juna do oktobra. Pustite da prođe sezone i da uzmemo pare, a onda ih udarajte slobodno do mile volje”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Torcida je najavila da do ovog mjeseca neće sprovoditi nikakve aktivnosti po pitanju maltretiranja lokalnog življa.

“Upravu je predsjednica, treba prvo da pare uzmemo pa ćemo ih onda mlatiti van sezone kako znamo i umijemo. Što se tiče ljudi iz Bosne, tukli bi mi i njih, ali oni dolaze u velikim grupama tako da nemamo šanse, a i nekako je s Bosancima uvijek čudno. Često znaju da budu jaki i kontra svih šansi. I realno ostave gomilu novca, ali svejedno i njih nekad nalupamo van sezone”, rekao je Boban Ujko, vođa navijača Torcide iz sela Okošnica u Dalmaciji.

Kako bi se spriječilo nasilje nad Srbima u sezoni, oni će na graničnim prelazima dobiti traku s kokardom, koju će morati istaknuti iznad desne podlaktice.