Nakon što su Republiku Hrvatsku usporedili s Braavosom, jednom od zemalja Westerosa iz popularne televizijske igrane serije Igre prijestolja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je Valar Morghulis antički braavošanski pozdrav, a ne provokacija, kao što su mediji iznijeli u javnost.

“Iako nisam upoznata s točnom poviješću otoka Braavosa, moj stav je veoma jasan. Valar Morghulis je stari braavošanski pozdrav, no nažalost kompromitiran je za vrijeme Bitke pet kraljeva. Hrvatska je prošla kroz sličnu situaciju s našim starim pozdravom “Za dom spremni” koji je kompromitiran na isti način kao i Valar Morghulis”, Izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Valar Morghulis u točnom prijevodu nosi značenje da svi muškarci moraju umrijeti, što dovodi do pitanja da li je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović umiješala svoje prste tijekom skidanja ploče s trga kralja Aerysa Targaeryana, te preimenovanja istog, baš kao što se dogodilo u Republici Hrvatskoj na trgu Josipa Broza Tita čija je ploča skinuta, te trg preimenovan u trg Republike Hrvatske.

“Dakako da ne. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistecijalna pitanja jer zima dolazi. Znam da se puno toga složilo kao u seriji, ali sve je to obična slučajnost. Čak i moja plava kosa koju su povezali s obitelji Lannister iz serije je obična slučajnost, zar bih ja mogla biti okrutna kao Cersei Lannister?”, rekla je Predsjednica Republike Hrvatske ekskluzivno za portal Šatro.info.