Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je danas osudila ponašanje sarajevskog novinara Avde Avdića, koji je na bezobrazan način ušao u trag priči o hrvatskim obavještajcima koji su radili na razvoju ekstremizma u BiH.

Ona je kazala da je ovaj drski novinar prešao sve granice lijepog ponašanja, ulazeći u trag ovoj priči, te objavljujući je javno, u svim medijima i u cijelom regionu.

“To je neki zaista nepristojan čovjek. Ja ne znam što mu se desilo da se time bavi. Ima još novinara u Bosni i Hercegovini i svi oni rade nešto drugo. Bave se nekim ljepšim temama. Nek snima neke reportaže o vodopadu u Jajcu, o bosanskim planinama, o hercegovačkim poljima. Neka snima nešto o ćevapima. Eto ja kad sam bila u Sarajevu, stvarno lijepi ti ćevapi. Fino sam se najela. Ali ne! On se uhvatio da raspreda o pričama kako neke tajne službe rade s ljudima koji su njima u interesu. Stvarno mu je to bilo nepristojno. Ja ne znam tko je njega tome naučio”, rekla je vidno potresena predsjednica Grabar Kitarović.

Ono što predsjednica planira, jeste da ode na urgentni sastanak u Brisel, gdje će se sastati s Antoniom Tajaniem, kojeg će zamoliti da reagira na ovakvo ponašanje nebitnih novinara iz nebitnih zemalja.

“Znam što ćete reći sada. Tajani jeste govorio o talijanskim gradovima u Hrvatskoj, ali to ćemo ostaviti po strani. Mi ćemo to na europskom nivou, onako elegantno riješiti. Ono što ću ga zamoliti jeste da on oficijelno napiše jedno pismo bosanskohercegovačkim vlastima da sankcionira njih, kako bi oni sankcionirali ovakvo ponašanje. Ne smijemo mi Europljani da dopustimo da ovi divljaci nekulturni rovare po našoj Europskoj Uniji. Oni neka odluče kako će to. Vjerovatno će biti neke barbarske metode, ali mi se nećemo petljati u unutarnja pitanja BiH”, zaključila je predsjednica Kolinda.