Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je na press konferenciji o izgradnji novih puteva u Bangladešu, je objasnila nešto o historiji Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Naime, ona je rekla, da su naučnici iz instituta Hrvatske demokratske zajednice za istraživanje ekstremizma i radikalizma u BiH ‘Ante Pavelić’ došli do zaključka da su bosanski stećci ustvari nadgrobni spomenici prvog konstitutivnog naroda u BiH – Hrvata.

“Naši naučnici iz Instituta Ante Pavelić su došli do ovih saznanja i informirali me odmah. Ja sam to i ranije znala, ali mi je samo trebala naučna potvrda. A čija potvrda je bolja nego od strane eminentnih naučnika iz našeg instituta. Sada bih željela da se osvrnem malo na činjenicu da u Bosni i Hercegovini konstantno vrše majorizaciju nad ovim narodom, koji je kako vidimo, stariji i od onog dokumenta koji je potpisao onaj neki ban s našom Dubrovačkom republikom”, kazala je predsjednica Hrvatske na press konferenciji.

Ono što je predsjednica naglasila jeste da su na tim hrvatskim stećcima bili i križevi, što znači da su konstitutivni Hrvati već tada bili katolici, iako je to bilo stoljećima prije pojave Isusa Krista. Uzevši u obzir ovu činjenicu, predjsjednica će u narednom periodu predložiti da se Vatikan i Sikstinska kapela presele u Široki Brijeg koji je, prema naučnicima iz instituta Ante Pavelić, prva poznata naseobina Hrvata.