Jutros su objavljenje fotografije na kojima se vidi vandalski čin skrnavljenja privatne imovine s nacionalističkim parolama. Nekoliko civilnih objekata i jedan automobil su išarani porukama mržnje prema Bošnjacima, a tim povodom se oglasila i Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sve svoje obaveze ostavila po strani kako bi riješila ovaj problem.

“Ovo je još jedan čin majoriziranja Hrvata u srednjoj Bosni, koji se ne smije tolerirati. BMW bošnjačke nacionalnosti se parkirao nepropisno, ispred kuće jednog Hrvata, te kaže da ovo nije prvi put da se dešava. Na ovaj način se Hrvatima ne omogućava adekvatno hodanje po trotoaru, te se šalju poruke da Hrvatima nije mjesto u Bosni. Ova unitaristička bošnjačka politika ne vodi u dobru stranu, te je najveća prijetnja za mir i stabilnost u susjednoj zemlji”, rekla je Kolinda.

Rekla je da je pravo Hrvata da brane svoja ognjišta, porodice, pravo na slobodu nacionalnog izjašnjavanja i ispoljavanje svoje vjere, ma gdje god oni bili.

“Mi ćemo uvijek podržati našu braću ma gdje god oni bili. Hrvatski domovi moraju biti zaštićeni i ovo je jednostavno bio čin otpora od strane potlačenog i napaćenog hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Mi ovom prilikom pozivamo predstavnike Bošnjaka da se sjedne za stol, te da se jednom za sva vremena riješe ovi problemi. Želim da se bošnjački BMW nacionalista osudi, te da se adekvatno kazni ovaj čin. Bošnjaci nas tlače na sve moguće načine, što možemo sutra očekivati?! Da nam nametnu zelene fasade na kućama, zastave s ljiljanima, te da parkiraju aute na trotoarima ispred svih kuća u kojima žive Hrvati! Sve je moguće ako se ovako nastavi, moramo reagirati na vrijeme da spriječimo veće zlo”, dodala je Kolinda.

Hrvatska će kao podršku poslati jedan kontingent vozila “Pauk”, koji će podržati Hrvate u BiH, tako što će sklanjati bošnjačke automobile koji budu nepropisno parkirani ispred njihovih vjekovnih ognjišta.