Proteklih dana u Kupresu se često mogu vidjeti najrazličitije vrste divljih životinja, od zečeva, lisica, divljih svinja, pa čak do vukova i medvjeda, koji bez ikakvog problema šetaju ulicama ovog gradića na zapadu Bosne i Hercegovine, ili, kako to hrvatska predsjednica voli reći, jugoistoku Republike Hrvatske.

I upravo je Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana ponovno dospjela u žižu javnosti nakon što je direktno iz Zagreba poslala nekoliko stručnjaka iz oblasti geografije, biologije i migracione politike divljači, koji su trebali da ispitaju tvrdnje mještana Kupresa da ova divljač zapravo dolazi direktno s bošnjačkih teritorija.

“Da, upravu su ljudi, divljač koja naseljava, tj. okupira Kupres i okolinu uglavnom dolazi iz planinskih predjela Vranice i Vlašića. I na ovaj način se želi doprinijeti egzodusu hrvatskog stanovništva iz ovih krajeva”, rekao je Ivica Grudelj iz Instituta za divljačku politiku i tranziciju.

Mještani tvrde da se na širem području Kupresa prvo naselio bošnjački medvjed, koji već duže vrijeme uznemirava hrvatske košnice, da bi vrhunac uznemiravanja hrvatskoga življa bila nedavna posjeta bošnjačkog vuka, koji se mogao vidjeti i na centralnim ulicama ovog grada.

Grabar-Kitarović kaže kako Hrvati imaju dvije domovine, ali da od Visa do Kupresa trebaju da uživaju jednaka prava. Također, rekla je da će hitno održati sastanak s predstavnicima Granične policije, koji imaju dovoljno snage da se, kao u slučaju migrantske krize, nose i s ovim problemom u samom Kupresu. „Šta je to za njih. Herojski brane našu domovinu od najezde ekstremista s Bliskog Istoka, pa mogu čuvati i jedan gradić i šačicu stanovnika od životinja“, izjavila je Grabar-Kitarović.