Situacija sa pozdravom Josipe Lisac i Kolinde Grabar Kitarović sve više poprima oblik regionalne afere dana. Josipa Lisac, ikona novog vala ekscentričnog i univerzalnog scenskog nastupa, hrvatsku je predsjednicu Grabar Kitarović pozdravila spuštenom rukom, u sjedećem položaju.

“Dok smo čekali početak kazališne predstave, u dobu kad se smanjuje osvjetljenje ekrana i aktivira režim zvuka tiho, primijetila sam u loži do sebe Josipu Lisac. Nisam ni mogla zamisliti da je toliko radikalizovala svoje ponašanje i pozdravljanje, i da ima toliko malo poštovanja za prvu osobu domovine”, u nevjerici nam priča Predsjednica.

Prema riječima predsjednice, to je jedan od osnovnih oblika nepoštivanja, obzirom da se zna kako se iskazuje čast predsjednici Hrvatske.

“Ne znam nedostaje li joj osnovnog odgoja, bontona, pristojnosti ili manira, ali ono je bilo nečuveno. Pred punom salom HNK, dok predstavu gleda nekoliko ambasadora zemalja članica Europske unije, ona se usudila pozdraviti me spuštenom rukom”, rekla je Kolinda, dodajući da i ptice cvrkutavice na grani znaju da se hrvatska predsjedica pozdravlja stojeći, dignutom rukom, i nekim od prigodnih tradicionalnih pozdrava.

Kako saznaju naši dopisnici iz Hrvatske, kruže tračevi da je zbog ovakve uvrede hrvatska predsjednica doživjela lakši oblik bruha, te da u narednom periodu neće biti toliko agilna u odnosima s hrvatskom javnošću.