Po završetku naučnog skupa stručnjaka hrvatstva, hrvatistike i kroatizacije u Neumu, pod nazivom Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?” koji se događao u Neumu 16. i 17. marta 2017. godine, došlo se do iznimnih zaključaka i otkrovenja na ovim poljima nauke.

Osim nedostatka porno kanala na hrvatskom jeziku, nemanja svog programa u javnim emiterima, te sve češćih zalazaka nehrvatskog stanovništva u etnički čiste predjele nekadašnje Herceg Bosne, predstavljeni su i drugi naučni problemi koje Hrvati u BiH imaju… sa naučnog aspekta.

Svi naučnici skupa su izrazili veliku zabrinutost za ovaj ugroženi, napaćeni narod male države na brdovitom Balkanu.

Tri dana su u hotelu Grand u Neumu vijećali o rezultatima i potencijalnim koracima kako da i na koji način da provedu zaštitu ovoga napaćenog naroda, jer njemu prijeti nestanak, a i ono malo što ima živi u jako lošim uvjetima.

Zaključke sa skupa je izvela Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

“Naša zabrinutost je došla do usijanja. Ne možemo više gledati patnje Hrvata u Bosni i Hercegovini i odlučili smo se za jedan poseban, možda i prvi korak u svijetu. Hrvati u BiH trebaju da se zaštite od strane UNESCO-a kao kulturno naslijeđe planete zemlje”, rekla je Predsjednica.

Naime, do sada je praksa bila da se pod zaštitu UNESCO-a stavljaju građevine, običaji, nošnje, i tako dalje. Međutim, ovo će biti prvi put da se to desi sa jednim narodom.

“Zaista su Hrvati u BiH specifičan narod. Mi ćemo pokušati zaštiti sve što oni rade i kako žive. Ta Međugorska Gospa koju su oni tako odlično stvorili. Taj broj zastupništava po glavi stanovnika na toliko malom prostoru. To su fascinantne stvari. Uostalom, to je jedini način da se ovaj narod zaštiti od naleta hordi islamskih ekstremista koji prijete da unište ne samo Hrvate u BiH, nego da osvoje cijelu Evropu”, zaključila je Grabar-Kitarović.