Predsjednica susjedne nam Republike Hrvatske se odlučila na jedan korak u rješenju svojih budućih problema vezanih za odnose s BiH.

Naime, predsjednica opasnih namjera je nakon incidenta u Izraelu odlučila da unaprijed demantuje četiri izjave o radikalnom Islamu u BiH, zbog dobrosusjedskih odnosa. Za naš portal je objasnila šta to znači i zašto je to uradila.

“Pa evo, recimo ja sad odem u Njemačku i tamo ću fino na press konferenciji s Angelom da kažem svašta na BiH, pogotovo na muslimane u njoj, onda nek se izvuče jedan taj demanti. Poslije toga ću imati još posjeta pred izbore i tamo ću sve o tome pričati, a onda ću se izmiriti s muslimanima, jer oni svakako pamte k’o zlatne ribice, a i realno šta nam mogu? Neka fino uzmu sebi neki od ta četiri demantija i mirna Bosna. Mi smo u EU, držimo veći dio Federacije BiH i sva jača ministarstva na državnom nivou. Boli me briga. Ovo je malo za kozmetiku, da me iz Brisela ne smaraju”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon ovakvog objašnjenja, na njenu izjavu je reagovao i Dragan Čović koji je rekao da je predsjednica Hrvatske u potpunosti u pravu i da joj se nema šta zamjeriti, jer je u Bosni i Hercegovini razvoj radikalnog islamizma u porastu. To podržavaju činjenice koje kažu da na jednog stanovnika dođu dvije kladionice i da se u prosjeku popije 37 piva po glavi stanovnika. Kako kaže Čović, to su glavne odlike radikalnog Islama.