Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Amir Nafotelji informisao je danas članove Kolegija o aktivnostima i mjerama koje je ovaj Štab, zajedno sa općinskim štabovima civilne zaštite poduzeo u sprečavanju i sanaciji posljedica poplava i klizišta, a koje su u protekla dva dana uzrokovale obilne padavine i naglo otapanje snijega usljed naglih temperaturnih promjena.

Kako iz Vlade najavljuju, ovom problemu su jako studiozno pristupili, te će prvu tematsku sjednicu u svrhu rješavanja ovog pitanja organizovati već u maju 2568. godine u terminu od 11:30 do 15:30 časova.

“Mi smo zaista, ekstremno brzo reagovali na ovako, potencijalno, velik problem, te smo se izborili da termin sastanka bude pomjeren za prvi naredni slobodan termin kako bi se građani sačuvali od dodatnog nerviranja i stresa. Čim nam je Senada iz Službe za upisivanje termina u rokovnik termina, javila kada postoji slobodan termin tokom kog možemo održati sastanak u sali, isti smo i zakazali”- izjavili su za naš portal predstavnici Vlade FBiH.

Federalni štab civilne zaštite, Vlada Federacijei resorna ministarstva će redovno informisati Kolegij o aktuelnoj situaciji na terenu kako bi on mogao adekvanto reagovati ukoliko situacija to bude nalagala.

Na prvoj narednoj redovnoj sjednici Vlade zastupnicima će biti predočena cjelovita informacija o poduzetim mjerama svih aktera zaduženih za djelovanje u slučaju vremenskih nepogoda i njenih posljedica.