Klub srpskih studenata Univerziteta u Sarajevu, u saradnju sa Udruženjem studenata iz Republike Srpske u Sarajevu, zatražio je danas od sarajevskog Univerziteta da uvede krsnu slavu. Ovaj zahtjev uslijedio je nakon jučerašnje sjednice Senata UNSA da se predavanja ne održavaju petkom u doba džuma namaza.

Pozivajući se na sekularnost i multietničnost sarajevskog Univerziteta i otvorenost nauke, Klub Srba zatražio je uvođenje krsne slave. Prema njihovim riječima, to je jedino što UNSA može učiniti da potvrdi i ispoštuje njihova vjerska uvjerenja i religijsku pripadnost, i da ostvari svoj legitimitet.

“Poštujemo odluku da se predavanja i ispiti petkom ne zakazuju u vrijeme džume, i poštujemo svoje kolege, jer imamo mnogo prijatelja drugih vjera, i ovdje se lijepo uklapamo. Ova odluka ne ide na našu štedu, ali ipak nam nikako ne ide ni u prilog. U vrijeme nastave nema obaveznih molitvi, budući da je obavezna ona nedjeljom. Vaskrs je takođe nedjeljom. U vrijeme Božića je pauza za pripremanje ispita, a na Preobraženje ih takođe nema, iako je septembarski rok veoma blizu. Mi faktički nikad nismo oslobođeni nastave, niti se ikad naši praznici dešavaju kad je nastava. Jedini način da se zadovolje i naše vjerske slobode je da Univerzitet uvede krsnu slavu”, temeljito je objasnio Milun Savićević, student filozofije iz Vlasenice i predsjednik Kluba srpskih studenata.

Prema riječima Kluba, Univerzitetu su na obožavanje i slavlje predložena tri sveca, odnosno tri praznika. U narednih 15 dana koliko je Senat dobio vremena da se izjasni, biraće se između Savindana (27. januara) Sv. Ćirila i Metodija (24. maja – Dan slovenske pismenosti), ili Sveta Tri Jerarha (12. februar) koji su zaštitnici dubine uma, rječitosti i hrabrosti.