Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD je odlučilo na novi korak u održavanju cesta i puteva u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Naime, nova odluka menadžmenta ovog javnog preduzeća je da uvezu dvije hiljade pingvina, koji bi tabali snijeg kad padne, a na taj način radnici ovog preduzeća ne bi morali raditi na čišćenju puteva ni za automobile, ali ni za pješake.

“Znate, nama je jako teško da lopatamo. Iako su ljudi plaćeni za to, ne možemo mi sad od njih tražiti da to zaista rade. Eto zamislite kako bi vama bilo da vam neko kaže da lopatate. A i te grtalice, valja to voziti, pa puno onih ručkica čudnih, pa grtalica velika. Stvarno je težak posao. Stoga smo odlučili da uvezemo 5.000 pingvina koji bi nam pomogli da se taj snijeg sanira, tj. da se snijeg utaba. Znate pingvini su zimske ptice i njima neće smetati hladnoća, a njihova stopala osim što su veća od ostalih ptica, ona imaju i one kožice za plivanje, tako da baš dobro tabaju snijeg. A kad se snijeg dobro utaba i sami znate da on ne mora da se čisti, nego može da se hoda i vozi preko njega”, rekao je Selim Babić, direktor RAD-a.

Kako saznajemo, raspodjela pingvina će ići na sljedeći način: 2.000 pingvina će biti poslano u općine Centar i Stari grad, te će biti podijeljeni u četiri grupe sa po jednim koordinatorom, službenikom RAD-a koji će ih voditi i mamiti ribom, te 3.000 u općine Novi grad i Novo Sarajevo, koji će biti podijeljeni u šest grupa.

“Jedino čega se plašimo je krivolov. Mi sumnjamo da je neko u BiH nekad probao da jede pingvina, ali sada kad se već pruži takva prilika, smatramo da će biti onih koji će pokušati da ulove jednog i naprave neku čorbu ili pingvina ispod sača. Eh sad, mi ćemo objaviti jedan tender za osiguravajuću kuću, koja bi nam dala zaštitare, koji bi čuvali pingvine dok obavljaju svoju dužnost”, zaključio je Babić.