Direkcija KJKP RAD, jutros je izdala uputstvo kako sam očistiti prilaz kući i ulice koje koristite. Pod sloganom “u nevolji se poznaje raja”, ovo će biti mnogo više od akcije čišćenja.

“Vođeni parolama koje često čujemo, da su ljudi u ratu bili složniji te da su se više družili, spojili smo ugodno s korisnim i tako riješili dugogodišnji problem Sarajeva. Zakrčene ulice će sada ujediniti građane, roditi neke ljubavi, pomiriti zavađene ljude i roditi neka nova prijateljstva koja će možda biti za života”, rekao je Hamo Grtalica, koordinator čišćenja cesta Kantona Sarajevo.

Brošura će tačno objasniti korake, kako se organizovati da bi očistili ulice koje svakodnevno koristite.

“Pored svoje ulice, ulaza u haustor ili kuću, građani će putem brošure moći naći zborno mjesto za svaku ulicu, te tamo moći preuzeti rekvizitu. Da malo jednostavnije objasnim. Ako živite u ulici Višnjik, a radite u Tina Ujevića, preuzmete brošuru i vidite gdje da se prijavite da očistite sporedne sokake kako bi došli do posla sigurno. Svako jutro u pet sati će biti postrojavanje na svim punktovima s lopatama, kako bi polako i temeljito očistili sve ulice do pola osam, kada trebate krenuti na posao. Tako ćemo svakom pojedincu podići svijest za okolinu, prvog komšiju i jačati osjećaj pripadnosti društvenoj zajednici. Mi ćemo obezbijediti lopate i civare, a rukavice morate donijeti sami. Što se tiče glavnih ulica kao što su Maršala Tita, Obala Kulina bana i Zmaja od Bosne, to ćemo preuzeti mi, ništa se ne brinite”, dodao je Grtalica.

Građani treba da prate vrijeme, te svako jutro ustanu preventivno u pet sati. Ako vide da snijeg pada, neka požure na zborna mjesta, ukoliko ne, mogu sebi priuštiti još koji sat sna.