Ono što je Bisera Turković učinila jednim oštrim pismom opomene, zapadne sile na čelu sa Sjedinjenim državama to pokušavaju već 60 godina. Nakon samo jednog obraćanja, bijele zastave su se zavijorile u Moskvi u Pekingu.

“Kada su mi dostavili jučer ujutro u kabinet prijetnju koju je napisala Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, noge su mi se oduzele. Upao sam u stolicu i oblio me hladan znoj i nisam znao šta da radim. Trebalo mi je nekoliko trenutaka da shvatim šta se dešava, a odmah nakon toga sam nazvao Peking da se konsultujemo. Nismo razgovarali ni pet minuta i shvatili smo da nema šali, i da je za naše narode najbolje da kapituliramo”, rekao je predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

Putin je odmah nakon dogovora s Kinom, izdao naređenje o razoružavanju vojske, povlačenju iz Ukrajine, i da se Bosni i Hercegovini pošalje zvanični dokument kapitulacije.

“Džaba vojna sila koja stoji iza naše dvije zemlje, ništa ne može da zaustavi gnjev i bijes Bisere Turković. Kako bi izbjegli masovno krvoproliće, milione i milione mrtvih, devastaciju gradova i prirode, bili smo primorani da potpišemo kapitulaciju. Doći će neka bolja vremena za naše zemlje, kada će biti prostora da se izborimo za nezavisnost, ali sada nije taj vakat. Postat ćemo države protektorati u službi Bosne i Hercegovine i to je tako. Historija je čudna i zna često neplanski preokrenuti tok radnje”, dodao je Putin.

Trupe Oružanih snaga BiH bi trebale ući zvanično u ove dvije zemlje do kraja ove sedmice, nakon čega će proglasiti okupaciju, uspostaviti vladu po svom izbori i preuzeti totalnu kontrolu.