Iako je tvrdila da stvari drži pod kontrolom, Sebija Izetbegović je danas javno priznala da je u KCUS-u trenutno opće rasulo, kako po pitanju bolesnih tako i uposlenika. Na stotine njih je uzelo bolovanje kako bi pokušali zaštiti sebe. Nedostatak radnika, oskudna medicinska oprema i sve veći broj oboljeli, bacili su ovu instituciju na koljena.

“Strašno je kada vidite sve te silne kolege koji su se kleli u profesiju i ustanovu, a čim je došlo dur guzici su podvili rep i pobjegli. Umjesto da brane sve postulate Hipokratove zakletve koju su položili, oni k’o zadnje kukavice pobjegli kući i nas šaku ostavili na rubu propasti. Sve će to doći na naplatu kada ovo prođe, nemam vremena trenutno da se bavim tim. Sada je bitno pronaći adekvatnu zamjenu, koja bi nam pomogla ne samo s tretmanom oboljelih, već i da pokuša pronaći lijek za ovaj virus. Zašto Bosna i Hercegovina ne bi jednom pronašla lijek za neku bolest? Zašto smo mi uvijek zadnja rupa na svirali? Šta fali da se i mi upišemo u historiju kao revolucionari za nešto? Ništa vala, zato sam kontaktirala jednog zaboravljenog ali vrhunskog stručnjaka da nam pomogne”, rekla je Sebija Izetbegović.

Hemuli se rado odazvao pozivu, te najavio svoj dolazak već u sutrašnju smjenu, kako bi pomogao najkritičnijim odjeljenjima.

“On će rano ujutro preuzeti prvu smjenu, gdje će prvenstveno pomagati oko pacijenata koji su oboljeli od COVID-19. Usput dok bude brinuo o njima će vršiti i posmatranja uzroka bolesti, te tako pokušati pronaći lijek. S njim u timu će raditi vrhunski travari iz Lukomira i Gatačkog polja, te će zajedno raditi na razvijanju lijeka za ovaj opaki virus. Sigurni smo da će Hemulijevo znanje i bosanske trave uspjeti u kombinaciji pronaći lijek i tako spasiti čovječanstvo”, dodala je Sebija Izetbegović.