Novi Pazar je već danima žarište korona virusa u regionu. Situacija se komplikuje i u susjednim gradovima, prije svega u Tutinu i Sjenici. Upućeni su brojni apeli, nedostaje medicinske opreme, a prioritet je pomoć u ljudstvu, kažu nadležni.

U toku dana oglasili su se i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i potvrdili da razmatraju hitnu pošiljku za Novi Pazar, koja bi podrazumijevala materijalnu i ljudsku pomoć.

„Našoj braći u Sandžaku dužni smo pomoći u ovim teškim vremenima. Nakon brojnih poziva i apela danas smo održali hitan sastanak na kojem smo razmatrali kako možemo pomoći Novom Pazaru. Ljekara fali i nama, ali poslali bismo im četiri-pet komada, ako baš bude stani-pani. Bilo bi tu mjesta i za materijalnu pomoć, u vidu zaštitnih maski, rukavica, kecelja. Ovaj kontingent činit će i oko 1.000 naših vjernih pacijenata, koji su tu danima, a ne mogu da dođu na red. Budući da su oni sada više okupirani borbom s COVID-om, poslali bismo im bar ove za kardiovaskularno, nekoliko za hirurško, ginekološko, i ostalo za interno odjeljenje, neka i oni nešto rade. Nama je posla preko glave“, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Iz najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini rečeno je da su u konsultacijama s predstavnicima Vlade Federacije BiH došli na ideju da nekoliko stotina respiratora, što iz stranih donacija, što iz domaćih resursa, a koji su trenutno deponovani na Aerodromu Sarajevo, preusmjere za Novi Pazar i ostale gradove kojima je potrebno.