Vjernici/e Rimokatoličke vjeroispovijesti koji/e nisu u vezi, ili nemaju para, kao i veliki broj nevjerujućih a bivših članova/ica ove zajednice, danas su masovno prešli na pravoslavnje. Neoliberalni kapitalizam – kako kažu – iskoristio je katoličanstvo i protestantizam na najgori mogući način, pa je umjesto pravičnosti nadvladao oportunizam u kome svako koristi priliku da, u duhu tradicionalnih vrijednosti, povodom proslava poput Valentinova proda, zaradi i opskrbi što više novca.

“Iskvarenost i neprincipijelnost doveli su do toga da je bivanje katoliko ili protestantom potpuno izgubilo na svome značaju i unutarnjemu osjećaju pripadnosti. Stoga ne prihvatam da budem katolik, i kao protestnu notu upućujem molbu Srpskoj pravoslavnoj crkvi da me primi u pastvu. Naravno, odmah da ih upozorim, ja ću i dalje biti nevjerujući, ateista, ali je svakako važno da ne budem katolički ateista, Taj pritisak ja ne mogu više da podnosim”, kaže Strahinja Milimir Ipsterski, lokalni bivši katolik na putu postane čedo pravoslavlja.

S izrečenim se slaže i Laura Mikulić, tajnica Udruge za roditelje sa dva ili više kredita. “Čitav društveni sistem je oronuo, i potrebno ga je osvježiti, abdejtati – a možda čak i potpuno vratiti na fabrička podešavanja. Ovo ne govorim uludo, jer na svakom koraku postoje dokazi koliko su nas i banke i države i crkve ograničile u iskazivanju ljubavi. Ne želim biti dijelom zajednice u kojoj je mojoj djevojci bitnije da joj kupim neki parfem sa DM-ove akcije za posljednje artikle parfema koji se više neće proizvoditi za naše tržište, a na rafovima ostaju po pet godina poslije posljednje akcije, nego da zađe sa mnom i da nas vide zajedno. Goni to sve”, izričita je Laura.

Srpska pravoslavna crkva o ovome se nije oglašavala, budući da je nadležnost i ingerencije usmenim dogovorom prenijela u krilo Hrvatske, Albanske i Crnogorske pravoslavne crkve. Njihov motiv je velika pomama za osveštanjem vinograda i vinarija – budući da je Sveti Trifun zaštitnik upravo tih dobara i akciza. Kako navode iz Eparhije poresko-doprinoske, petkom, svecom i crvenim slovom tarife osvećivanja se uduplavaju.