Povodom protesta nezadovoljnih srednjoškolaca ispred Vlade Srednjebosanskog kantona zbog problema „dvije škole pod jednim krovom“, te kontinuiranog pritiska medija na ministricu obrazovanja Katicu Čerkez, stiglo je saopćenje iz ureda Ministarstva za obrazovanje. Naime, ministrica je najavila da od sljedeće školske godine, srednjoškolci će imati priliku da se upoznaju sa radom Fidget Spinnera. Nezvanično doznajemo razlog neočekivanog poteza, jeste smirivanje tenzija uzrokovanih nezadovoljstvom srednjoškolaca iz Jajca.

„Možda se čini, kao čudan potez, ali ovo će značajno pomoći srednjoškolcima da pređu preko trenutnih problema koje imaju sa obrazovanjem, i to ne samo onima iz Jajca. Ja sam u školu išla 3 km,  te nisam imala vremena da se bunim…“, izjavila je ministrica.

Uvođenje Fidget Spinnera je planirano u sklopu započetog projekta „Degradacija mehanizama međunarodne zajednice“, za koji je predviđeno u 2017. godini, 10 miliona KM, saopćili su iz ministarstva.

„Ne znam da li to ministrica shvata, ali ovaj fenomen prevazilazi naše obrazovanje i tiče se poštovanja osnovnih ljudskih prava. Da idemo u disko? Nadam se da je gđu. Katicu samo malo prenijelo“, rekao je Nemanja Spahićmurat učenik Srednje strukovne škole „Jajce“.