U Kataru je izbila panika. Ljudi sumanuto kupuju namirnice, većinom osnovne, ali i sve na koje mogu naići. Super marketi su praznih polica.

Kako saznajemo, ovo se desilo zbog potencijalne najave dolaska demokratije i to pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Stanovništvo se opskrbljuje namirnicama, jer kako navode, strahuju od posljedica demokratije koje bi mogle uskoro da se dese.

“Ove sankcije su otprilike platforma za demokratiju. Kako to obično ide. Prvo dođu sankcije, pa pobune, nakon toga se probude neki novi lideri koji su kao izabrani od strane naroda. Dobijemo pravo glasa, ljudska prava, a izgubimo sve što smo do sad dobijali džaba – naftu, zdravstveno osiguranje, novčane beneficije od države, roblje iz nerazvijenih zemalja koje kod nas dolazi da radi za male pare, i tako dalje”, rekao je Taib Al Kalawi, građanin Katara.

Vjeruju da će namirnice uskoro, dolaskom novog sistema, veoma brzo promijeniti svoju vrijednost.

“Sad možemo za prosječna katarska primanja kupiti većinu namirnica za nekih 30-40% od plate, za cijeli mjesec. Čuli smo da to dolaskom demokratije drastično skaču cijene namirnica, pogotovo onih osnovnih. To je bio slučaj u Bosni i Hercegovini kad se prešlo sa socijalizma tamo devedesetih, šećer je izašao na 100 njemačkih maraka po kilogramu, vreća brašna je bila isto oko 100 maraka, a čokolada oko 30. To je otprilike trenutna vrijednost u eurima. Zbog toga se mi spremamo za dolazak demokratije, makar da imamo neku osnovicu od čega da krenemo da se borimo sa tim fenomenom, dok se ne priviknemo”, kazala je Fatima El Kabali.

Povodom ovoga se oglasio i Američki Predsjednik Donald Trump koji je rekao: “Mi smo Kataru spremni poslati 20.000 vojnika u pomoć pri implementaciji demokratije. Uz tih 20.000 vojnika ide i 2.000 vojnih vozila 50.000 pušaka i nekoliko miliona punjenja za puške i tešku artiljeriju.”