Najbolji građevinski šestar Stranke demokratske akcije, Faruk Kapidžić, dao je novi prijedlog kako da riješi problem zagađenosti zraka u Sarajevu. Iako na prvu zvuči malo radikalno, navodi da ta ideja može riješiti sve probleme.

“Potrebno je do temelja srušiti planinu Igman i tako trajno riješiti problem zagađenosti zraka. To je ukratko teorija, a sada ću je i detaljno obrazložiti. Sarajevo je okruženo planinama i jedna manje nam neće predstavljati nikakav problem, jel tako? Eh sad, obzirom da zračne struje pušu kako pušu, vazduh od vajkad dolazi iz pravca kretanja Miljacke, tako da je prirodno i logično da na izlaznom dijelu iz kotline imamo dobar odvod kako ne bi imali više problema sa smogom. Nije ni onaj Nazif Gljiva bio budala kada je rekao da probije tunele sa ventilatorima, mada ja mislim da je to bolje porušiti”, ističe Kapidžić.

Pored boljeg protoka vazduha u ovoj kotlini, Kapidžić ističe da je trebamo biti spremni i za ne daj Bože situacije, koje su nas nekada znale zadesiti.

“Sve ćemo životinje sa Igmana prebaciti na Bjelašnicu tako da eko svijet neće biti narušen. Sa druge strane, sjetite se samo agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva, znate da je Igman bio jedini način da se uđe u grad. Eh, ukoliko neprijatelj ponovo nekada u budućnosti pomisli da nam zada obruč, zašto mi da prelazimo preko planine kada možemo fino po ravnom prostoru, koji možemo kontrolisati snajperima i topovima da imamo komunikaciju dalje prema jugu, Konjicu i Mostaru za svaki slučaj”, dodao je Kapidžić.

Za plan rušenja Igmana bi trebala tolika aparatura i količine eksploziva da bi to jedno dovelo Federaciju do totalnog bankrota, pa Kapidžić predlaže kupovinu tri nuklearne bojeve glave da se bace na područje planine kako bi se sravnila do temelja. Činjenica da bi morali iseliti Sarajevsku kotlinu na nekih 70 do 90 godina dok se radijacija ne smiri, ali barem bi se riješili smoga.