SpaceX program je prije nekoliko dana postigao revoluciju, te poslao prvu privatnu raketu s posadom u svemir. Bosna i Hercegovina nije ostala dužna odgovorom, te će danas ispred Vijećnice biti zapisano novo poglavlje u historiji. GRAS šalje novi model kombija na Mihrivode, koji do sada nije viđen na ovim prostorima.

“S obzirom na to da se Mihrivode nalazi gotovo na samom vrhu stratosfere, ovaj naš hrabri podvig možemo komotno smatrati svemirskim programom, te ovim činom kompanija GRAS postaje prva kompanija na Balkanu koja je lansirala svemirski program. Pristupačnost do Mihrivoda znate i sami, te su svemirske turbulencije mala maca za jednu rupu u Roginoj ulici. Novi prototip kombija koji šaljemo specijalno opremljen za ovakvu vrstu podviga. Vozač kojeg mi od milja zovemo astronaut je prošao specijalnu obuku, kako bi ovu neman od tehnologije uspješno izvukao uz to brdo”, kaže Sedin Kvačilo, šef svemirskog programa kompanije GRAS pod nazivom “Ozon 1”.

“Ozon 1” je opremljen najsavremenijom tehnologijom koju ne poznaje čak ni NASA. Prije svake linije, putnici će proći poseban protokol kako da se ponašaju za vrijeme ekspedicije.

“Sjedišta koja su postavljena u minibus su apsolutno čista, svako će ispred sebe imati rukohvat, te će čak biti moguće otvoriti i po koji prozor, ne baš svaki, ali za slučaj nužde poput iznenadnog prdeža, smrada od ranije ili slično. Putnici će prije polaska dobiti po kesicu za povraćanje i po jednu malu bocu s kisikom, zbog nagle promjene visine. Kada dođu na odredište, odradit će kratke medicinske pretrage da vidimo da ko slučajno nije dobio šum na srcu ili polomio nešto prilikom vožnje. Prilikom odlaska porodica i prijatelji će moći mahati osobama koje putuju, pošto postoji velika šansa da usput upadnu u neki hendek i poginu”, dodao je Kvačilo.

Više hiljada građana se okupilo kod polazne tačke ispred Vijećnice kako bi ispratili prvu turu. Kamere CNN-a rade živi prenos čitavog spektakla, a vjerujemo da uposlenici NASA-e sjede u SAD-u i grickaju nokte dok gledaju ovo čudo.