Prebrojavanje glasova u Sjedinjenim američkim državama i dalje traje, obzirom da je u proteklih 120 godina, ove godine zabilježena najveća izlaznost na izborima. Tri su kandidata u utrci ali se pojavio problem jer je svaki u vodstvu ali na različitim poljima.

“Iako Joe Biden polako uzima većinu glasova birača u zemljama koje su već nekoliko decenija stub republikanaca na izborima poput Arizone, Trump i dalje vodi po pitanju glasova građana ukupno na nivou čitavog SAD-a. S druge strane, Joe Biden još uvijek ima poprilično znatno vodstvo elektorskih glasova, pa se zbog ovog omjera teško može reći ko će u konačnici biti predsjednik”, kaže Jim Marshall, predsjednik izborne komisije SAD-a.

Ipak, tu je i dalje prisutan treći faktor, koji je na online platformama u ubjedljivom vodstvu nasprav predstavnika demokrata i republikanaca.

Kayne West je po pitanju live stream platformi ostvario apsolutnu dominaciju u odnosu na ostala dva kandidata. Primjera radi, na platformi iTunes je osvojio 98,9% od ukupnog broja glasova, dok je na Dezzeru ta cifra iznosi 89,6% glasova. Važno je napomenuti da i na svim ostalim platformama drži preko 70% glasova”, dodao je Marshall.

Kanye West je najavio kandidaturu i na narednim izborima, gdje će lobirati da kompletno glasanje bude putem online platformi a ne glasanje preko listića.