U Kantonu Sarajevo će od sada umjesto nastavnika nastavu držati ChatGPT, prvenstveno zbog sigurnosti nastavnika koji su sve češće na meti zbog loših ocjena.

“Smatramo da je sigurnost nastavnika u srednjim školama dosegla kritičnu tačku, i da je potrebno preuzeti nove tehnologije kao alternativu da se izbjegnu dalje prijetnje i fizički obračuni. Super je što živimo u periodu novih tehnologija i što imamo mogućnost, iako čitav svijet AI inteligenciju koristi da bi olakšali sebi problem, mi koristimo da bi ga izbjegli, ali nema veze. Nastavnici će samo odrediti sadržaj za ChatGPT a ostalo će on sve sam raditi na nastavi”, istakla je ministrica obrazovanja KS, Naida Hota-Muminović.

Novi sistem nastave bi već trebao biti dostupan do kraja prvog polugodišta, gdje bi također preuzeo prvi ciklus ocjena.

“Moramo osposobiti robota da bude u funkciji do ocjenjivanja na polugodištu, jer tu već nastavnici imaju probleme. Pored kodiranja softvera i instaliranja u svim učionicama, trenutno pravimo i zaštitu od neprobojnog pleksiglasa, jer očekujemo od pojedinih učenika ali i njihovih roditelja da nasrnu prilikom zaključivanja ocjena, pa da nam ne oštete tehnologiju. Borimo se kako znamo i umijemo sa nasiljem u školama, jednostavno ne možemo da roditeljima i djeci stanemo u kraj i ovo je jedino rješenje koje vidimo. Znamo da će se izgubiti stara čar učenja od strane živog nastavnika, ali nemamo drugog izbora”, dodala je ministrica.

Ministarstvo školstva i obrazovanja razmatra i opciju slanja učenika na ekskurzije u pratnji ChatGPT robota, koji bi vodili računa o djeci i vadili ih iz belaja koje naprave tokom boravka na ekskurziji.