Nagli jaki pljuskovi koji su jučer pogodili glavni grad naše zemlje, ponovo su prouzrokovali velike poplave, posebno u području naselja Buća potok, gdje sada već tradicionalno dolazi do potapanja podvožnjaka i kružnog toga.

“Vidjeli smo sramotne fotografije jednog doslovno bazena koji se formirao uslijed jakih kiša, i automobila koje su izvlačili sajlama ispod mosta. Pored podvožnjaka se nalazi i relativno novi kružni tok koji je također svake godine potopljen, što ne samo da pravi probleme lokalnom stanovništvu, već predstavlja i jednu sramotu za nešto što nazivamo glavnim gradom jedne suverene države. Zbog toga smo odlučili da damo ideje na stol da li postoji neka mogućnost trajnog rješenja ovog problema”, istakao je premijer Edin Forto.

Vlasti kantona razmišljaju da se totalno preusmjeri tok rijeke Miljacke, kako bi ovo područje trajno poplavili, i na taj zanimljiv način spriječili da se ovakve katastrofe dešavaju.

“Ukoliko bi preusmjerili na Socijalnom tok Miljacke niz ulicu Hamdije Čemerlića, zatim da taj tok izbije preko kružnog toka i da ide dalje kroz podvožnjak, te da teče paralelno s novom dionicom autoputa, onda bismo možda trajno riješili ovaj problem. S druge strane, dobili bi nevjerovatnu širinu u ostatku općina Novo Sarajevo i Novi Grad po pitanju izgradnje i slobodnog tla, što bi omogućilo izgradnju različitih stambenih ali i poslovnih kompleksa”, dodao je Edin Forto.

Vlada Kantona će donijeti zvaničnu odluku nakon što detaljno konsultuje struku i odredi da li postoji mogućnost da se bez nekih većih posljedica preusmjeri tok Miljacke, koji bi dalje tekao prema vodozaštitnoj zoni.