Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, danas je napravilo akciju postavljanja alternativnih rješenja za pješačke prelaze u naselju Marijin Dvor. Zbog radova na rekonstrukciji šina u ovom dijelu grada, došlo je do gašenja semafora u nekoliko kvartova, zbog čega se morao pronaći adekvatan zamjenski modus.

“Morali smo ugasiti semafore na nekoliko raskrsnica u ovom dijelu grad, obzirom da radimo na sanaciji šina. Da smo ih ostavili u funkciji, to bi dodatno stvorilo konfuziju među vozačima i samim tim bi se dešavali udesi češće. S obzirom na to da semafori ne rade, najkritičniji su nam pješaci u ovom slučaju, ali smo na sreću našli odličan privremeni modus kako da ih zaštitimo”, rekao nam je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem.

Na svim prelazima će danas biti postavljene rukice koje uče Fatihu, kako bi pješaci uz Božiju pomoć, lakše prešli ulicu.

Znamo kakva je kultura saobraćaja u gradu i mislimo da pješacima jedino ove rukice mogu pomoći. Dakle kad prelaze nek i oni uče Fatihu, kako bi bolje djelovalo i u konačnici pomoglo da se živi dokopaju druge strane ulice. Nismo majorizirali ni ostale konfesije, pa smo pored postavili mali krst i krunicu, da i naši sugrađani katolici i pravoslavci mogu prelaziti cestu sigurnije”, dodao je Kalem.

Ako se pokažu kao efikasne, rukice i krunice bi mogle trajno ostati na prelazima, čak i u trenutku kada se semafori ponovo puste u pogon. Nije na odmet dupla sigurnost.