Registar zanimanja u Bosni i Hercegovini bogatiji je za još jedno zanimanje, od danas je svim građanima Bosne i Hercegovine koji imaju fakultetsku diplomu koju nisu dobili preko veze ili plaćanjem basnoslovnih novčanih iznosa omogućeno da rade kao kancelarijski hamali. Naime, kancelarijski hamal je službeno danas upisan u službeni Registar zanimanja što znači da pojedinci mogu primati u budućnosti svoje penzije koje su zaradili radeći na ovaj način.

“Kancelarijski hamal vam je, najjednostavnije opisano, ona osoba koja ima fakultetsku diplomu, nije se zaposlila preko veze nego se prijavila na konkurs i dobila posao legalno, koja želi da svoje radne zadatke obavlja na visokom nivou ali isto tako nema nikoga da joj čuva leđa, pa se trudi da radi sve što joj starije kolege u novom uredu kažu. Kancelarijski hamal, iako ima svoj, lični, opis poslova, također radi i sve ostalo što mu je nametnuto bez pogovora iako mu se taj dodatni rad, trud i zalaganje ne plaćaju. Kancelarijski hamal nerijetko radi i poslove koje druge kolege imaju u opisu svojih radnih mijesta ali generalno se ne smije ili ne želi žaliti na takav vid rada jer je moguće da ga, starije kolege, u tom slučaju počnu smatrati nezahvalnim kretenom. Kancelarijski hamal je generalno malo plaćen ali od svoje crkavice može da preživi dok ne nađe nešto bolje” – izjavila je za naš portal urednica novih popisa zanimanja u Bosni i Hercegovini Senada Uhljeb.

Ovakav upis nove vrste zanimanja u BiH umnogome će olakšati istinitu legitimaciju i upis svih hamala koji posluju u okviru privatnih firmi u Bosni i Hercegovini, a moguće je i uvođenje novih studija za obuku ovog kadra.