N1 televizija i portal ba.n1info.ba objavli su fotografiju dječaka koji prosi u Konjević Polju za vrijeme iftara na kojem objeduje više od 7000 ljudi. Kroz ovaj tekst željeli su pokazati kako se dolazi do klikova pod krinkom etike i profesionalizma, te podijeliti savjete sa drugim kolegama novinarima koji se još bore sa klikovima i opstankom.

‘’Prvo, da se razumijemo, naša kvota je 100 hiljada klikova dnevno. Dakle, to nije lako ispuniti, a mi evo uspijevamo. Upravo ova priča o dječaku je savršen primjer našeg modus operandija. Uzmete tako nekog dječaka, stavite ga da pozira dok prosi, ufotkate što jadniju verziju djeteta, naravno bez dozvole njegovih roditelja, na stranu stavljajući Konvenciju o zaštiti djeteta nećete mu zamagliti ni lice, naravno. Ali, zato ćete staviti obvezno watermark svoje firme, jer ste ranije uvidjeli potencijal ove priče i mogućnost preuzimanja vaše fotografije od strane drugih medija. Dakle, u najboljem interesu djeteta, vi ćete zaštititi sebe, kako bi upravo ovo dijete vama dovelo što više ljudi i povećalo popularnost. Kratko i jasno.’’ kažu urednici portala ba.n1info.com

Ističu i kako je svima jasno da je najbolje za ovaj problem u BiH, koji je sve rasprostranjeniji, zabraniti preuzimanje ove priče. Jer šta pomaže priči da se čuje više nego zabrana preuzimanja informacija i sadržaja o samom slučaju.

‘’Korištenje Konjević Polja i iftara u naslovu je, također, odlična kombinacija. Ifatar, para uši svima koji nisu muslimani, trenutno je popularan pojam, često pretraživan. S druge strane, Konjević Polje, buku diže već godinama, podijeljenost, jezik, svi ti problemi oko školovanja. Savršena prilika. Bili bi ludi kada to ne bi iskoristili.’’ dodaju iz redakcije N1.

Objašnjavaju i kako je moguće upadanje u zamku da se zapitate zapravo radite li nešto loše. ‘’To se ne smije desiti. Vama kao novinaru 21. stoljeća nipošto se ne smije desiti da pomislite da radite nešto loše. Morate biti ubijeđeni da je ovo dobro za to dijete. Da ste vi heroj. Novinar koji pomišlja da je ovo loše, nije za novinarskog posla više. Ovaj posao se promijenio, ne trebaju nam ovdje moralisti ili idealisti koji će vagati je li ili nije okej postaviti ovakvu sliku.’’

Nipošto ne treba promišljati ni o tenzijama koje može da stvori fotografija. ‘’Tekst onakav kakav je išao kod nas je savršen. Dosta. Piše da ima dječak, koji prosi, neka paušalna izjavica ili parafraza organizatora. Nipošto ne zalaziti u to da pitate još ljudi, da pitate psihologe, sociologe, šta može da se desi. Pogotovo ne da sami znate koji su potencijalni rizici. Sad bi još novinari trebali razmišljati o tome dižu li više tenzije nego što rade pomoći, stavljati stvari na vagu, lomiti se, a imaju super senzaciju.’’ savjetuju ponovno urednici.

Profesionalni šminkeri s N1 nisu se slagali da dječak ide ovakav kakav je uslikan, pa su savjetovali da se malo i našminka zbog strandarda ove televizije i portala. ‘’Htjeli smo mu obući i plavi sako i košulju, pošto je to naše pravilo, da se slaže uz mikrofon. Ali dobro, nismo htjeli pretjerivati. Zato smo mu rekli da pozira s natpisom u ruci kako bi ga mogli snimiti što bolje, u njegovom najboljem interesu.’’ kažu šminkeri.

Šatro.info zahvaljuje se N1 na objavi ovakvog teksta, koji može pomoći drugim kolegama novinarima i budućim generacijama novinara da nastave sa pravom praksom i napokon nauče kako se posao (ne) radi.