Krizni štab Kantona Sarajevo, jutros je izdao naredbu da se ponovo otvore prostorije Zetre, mjesta u kojem se vrši masovna vakcinacija građana ovog kantona.

“Naši tehničari koji rade na samom punktu za vakcinisanje, rano jutros su dobili naredbu koja je odmah izvršena. Njihov zadatak je bio da odu do Zetre i otvore sva vrata i prozore, kako bi se prostor adekvatno provjetrio. Zetra je ogromna a i zbog širenja virusa, preporuka je da se provjetrava često. Naravno to ne znači da ćemo nastaviti s vakcinacijom, već samo želimo održati prostor funkcionalnim”, kaže Arman Šarkić član kriznog štaba KS.

Iz Kriznog štaba ističu da još uvijek nema potrebe za nastavkom vakcinacije, obzirom da građani Bosne i Hercegovine masovno odlaze u Srbiju.

“Zašto da mi trošimo svoje resurse kada nam je istočni susjed to omogućio kako treba. Pričekat ćemo još malo i onda ćemo nastaviti s vakcinacijom. Prema našim proračunima, mi ćemo ovdje faktički samo vakcinisati građane koji nisu u zdravstvenom ili financijskom stanju da otputuju u Srbiju na vakcinaciju. Realno, zašto ne bi iskoristili ovu situaciju gdje se građani vakcinišu a mi štedimo zalihe”, dodaje Šarkić.

Krizni štab će u narednom periodu svaka tri dana slati ekipe u Zetru, kako bi adekvatno provjetrili prostor za neke buduće vakcinacije.