Prošlo je tačno 1827 dana od velike tragedije i nepravde koja nas je zadesila u Brazilu na Svjetskom prvenstvu. Jedino takmičenje na koje smo se uspjeli plasirati nam je brutalno oteto iz ruku, zbog nepostojećeg ofsajda protiv Nigerije. Polaganjem cvijeća ispred prostorija Nogometnog Saveza BiH je obilježena godišnjica stradanja prolaska i kick of fazu.

“Ta nepravda koja nam je učinjena je ponovo pokazala koliko zapravo svijet ne mari za nas, te da koriste svaku priliku da nas unazade. Strahote i terore koje smo pretrpjeli od traumi nam niko ne može nadoknaditi. Koliko je desetina hiljada ljudi diglo kredit da gledaju naše Zmajeve u Brazilu, ko će njima to vratiti?! Zaista sramota, nemam riječi. Ja sam jedan od tih koji su se zavalili u kredit kako bi bili na tom historijskom događaju. Sramota za civilizovani svijet koji nam je opet okrenuo leđa”, rekao je sugrađanin Damir Transparent, očevidac koji je ovu tragediju gledao uživo.

Danas su se na obilježavanju pojavili čak i predstavnici Nigerije, te su i oni priznali da je odluka bila krajnje nepravedna.

“Naš narod ne želi da nosi ljagu na svom obrazu za koju nije kriv. Kriv je sudija i mi to priznajemo. I nama se srce cijepa i više bi voljeli da je Bosna i Hercegovina prošla na takmičenju. Mi smo se takmičili više puta i nije nam toliko i zanimljivo. Znamo da bi vam mnogo značilo to i zaista nam je krivo. Šaljemo bratske pozdrave iz Nigerije i da znate da niste sami u ovoj nesreći”, rekao je Mukunutupupu Gurululupa, Ministar vanjskih poslova Republike Nigerije.