Iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, nakon podviga od nešto manje od 11 i 2.8 kilometara autoputa u proteklih pet godina, a biće šest kad bude otvaranje, ponosno obećava da bi autoput kroz cijelu FBiH mogao biti gotov u rekordnom roku, 2079. godine.

“Autoput je kompleksna stvar. Ne možemo mi to fušeriti kao što rade naprimjer Japanci, pa da uradimo kilometar za dan. Mi to radimo dosta studioznije. Mi razmišljamo, mjerimo, planiramo. Onda povrh toga imamo zakonske procedure koje moramo zadovoljiti, a dok se rasporedi kome koliko dođe od talova, stvarno izađe na nekih 20 godina na sto kilometara”, rekao je direktor Autocesta FBiH, Adnan Terzić.

Ono što Terzić još ističe jeste da to i nije baš 20 godina na 100 kilometara autoputa, nego malo više, ali, kako kaže, bitno je da se postave realni rokovi. Pored toga, bitno je da se uplanira da će biti nekih dodatnih problema u samom procesu, te da se smanje očekivanja javnosti kad je u pitanju izgradnja autoputa.

“Ne možemo mi sad reći da će baš svakih 100 kilometara trajati samo 20 godina. Ne znamo mi te stvari. Možda politički procesi budu još kompleksniji, pa bude nekih smjenjivanja u menadžmentu. To će zasigurno otežati radove. Stoga, po mojoj računici, s ponosom možemo istaći da bi autoput mogao biti gotov 2079. godine i to u proljeće. Drago nam je što će mnogi građani koji su danas rođeni da dožive taj historijski momenat. Čestitamo nam”, dodao je Terzić.