Mnogi građani glavnog grada Bosne i Hercegovine su u prethodnih nekoliko godina imali priliku da na ulici susretnu mladiće i djevojke koji sebe nazivaju Jehovinim svjedocima i koji ih nerijetko zaustavljaju kako bi pričali o Bogu i Božjim knjigama. Prema nezvaničnim informacijama u svijetu postoji više od 20.000 Jehovinih svjedoka, a u BiH nekoliko hiljada.

Jehovini svjedoci nerijetko idu od vrata do vrata i prenose svoju poruku, no, u najvećem broju slučajeva, dogodi se da osobe koje otvore vrata nisu zainteresovane za razgovor i tu kontakt završava. Ono što se dogodilo prije nekoliko dana u sarajevskom naselju Otoka šokiralo je javnost i samu zajednicu Jehovinih svjedoka u BiH. Naime, nana koja je otvorila vrata Jehovinim svjedocima nije odmah nakon što su joj rekli ko su i šta rade zalupila vrata već ih je domaćinski pozvala da uđu i porazgovaraju s njom. Ovakav postupak izazvao je šok i nevjericu kod mladića, te je jednom morala biti ukazana hitna medicinska pomoć. Kako saznajemo iz izvora bliskih Jehovinim svjedocima, do sada im se nije dogodilo da ih je neko u BiH pozvao da uđu na kafu i oni jednostavno nisu bili pripremljeni na takav razvoj situacije.

“Ma vidjela sam da su se usukali, a djeca rade po ovom zvizdanu pa sevap mi je da im kafu napravim ako ništa. Samo nek mladi rade, treba ih podržavati, a baš su i slatki i kulturni. Nisam ja puno skontala šta ono oni hoće, al neka, ja podržavam” – izjavila je nana s Otoke.

Jehovini svjedoci koje smo kontaktirali nisu bili raspoloženi za razgovor, navodeći da za to treba da se pripreme.