Nakon Banjalučkog polumaratona, bosanskohercegovačka, ali i regionalna javnost je šokirana.

Naime, na ovom polumaratonu desio se jedan nesvakidašnji i šokantan, nevjerovatan i nadasve iznenađujući događaj. Djevojka, Nudžejma Softić, koja inače nosi hidžab je trčala. I ne samo da je trčala, nego je još i završila polumaraton na očigled stotina, možda i hiljada svjedoka.

“Ja sam to gledala svojim očima. Ova djevojka je nosila hidžab i trčala. Ono zaista je pokretala noge i ruke brže od tempa hodanja. I stvarno, ja gledam, ona trči. Protrljam malo oči, ona i dalje trči. Okrenem se gledaju i drugi ljudi. Uštinem se, dotaknem muža, ona i dalje trči. Pogledam u onaj sok, ima li šta u njemu, da mi nije ko šta ubacio, jok, sok ko sok, normalan”, govori vidno šokirana gledateljica polumaratona, čiji smo identitet zaštitili zbog ugleda.

Osim ove gospođe, razgovarali smo i sa svjedokom koji je izgubio svijest vidjevši ovaj prizor, jer mu je to bio prvi put u životu i nije mislio da će to doživjeti u životu.

“Ma ja sam znao da te pokrivene djevojke mogu da hodaju, idu u kupovinu, imaju djecu. Čak sam viđao da sjede u tržnim centrima normalno. Vidio sam i kako jedu. Jednom sam čak vidio da jedu kolače. Međutim, kad sam vidio da ova trči izgubio sam svijest i od tad se više ničeg ne sjećam”, iz ambulantnih kola nam je rekao drugi svjedok čiji smo identitet također odlučili zaštititi.

Osim što je trčala, nosila je zastavu države Bosne i Hercegovine u centru Banje Luke, što su iz SNSD-a ocijenili kao provokaciju i federalni napad na Republiku Srpsku i sve njene institucije i temelje.

“Ošta joj je da nosi tu zastavu. To je stvarno provokacija. Mogla je fino ponijeti neku zastavu, šta ja znam, Brazila, Argentine, Australije, a ne Bosansku. Trenutno smo u šoku iz više razloga, ali uskoro ćemo napraviti akcioni plan za djelovanje protiv ovakvih aktivnosti”, rekao je Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske.

Da li će u budućnosti biti ovakvih događaja, ostaje da se vidi.