Udruženje za zaštitu prava državnih službenika “Pasijans”, danas je poslalo zvanični apel u kojem su zamolili da se dojave o bombama u državnim institucijama od sada najavljuju dan ranije.

“Gotovo svake sedmice se desi da neko od kolega iz državnih institucija bude evakuisan, zbog navodne dojave bombe. To u jednu ruku je dobra stvar jer tako često dobijamo dodatne slobodne dane, ali u drugu ruku malo nervira, jer klapnemo džaba ujutro do posla zbog sat vremena i idemo kući. Zato molimo sve delikvente, vandale, prestupnike i teroriste, da ubuduće najave dan ranije, kako i uposlenici te institucije znali i da džaba ne dolaze na posao”, poručili su iz udruženja.

Jedan od uposlenika Kantonalnog suda, Ibrahim Strankica, svako jutro dolazi na posao čak iz Hrasnice, i navodi da mu ovo predstavlja veliki problem.

“Meni treba vječnost da doputujem iz Hrasnice svako jutro na posao, promijenim tri prijevoza, izgubim po sat i po u jednom pravcu da bi mi na kraju rekli da neću raditi taj dan. Ja onda dok se vratim kući, k’o da sam proveo radno vrijeme na poslu koliko mi treba. Da vi samo znate koliko treba snage i volje po ovakvom vremenu se upregnuti preko čitavog grada da stignem na posao. Umjesto da iz toplog kreveta upalim TV i fino uživam, ja se moram probijati k’o na Igmanu u ratu”, ističe Strankica.

Koliko trenutno raspolažemo s informacijama, pojedinci koji tradicionalno dojavljuju bombe već su odlučili ispoštovati ovu odluku, pa će putem službenih novina objaviti dan ranije svoje aktivnosti i lokaciju.