U većini država svijeta normalno je da kandidati za predsjednika imaju javne debate koje se emituju na državnim televizijama. U našoj zemlji zbog specifične situacije sa javnim emiterima građani su uskraćeni za ovaj vid promocije kandidata z članove Predsjedništva BiH. Međutim iz CIK-a su našli alternativu. Od sada će se javne debate održavati putem Facebook komentara na službenim profilu CIK-a.

“Vjerujemo da bi većina građana htjela vidjeti sučeljavanje recimo gospodina Izetbegovića i gospodin Hadžikadića.Na našu veliku žalost to nije moguće uraditi ni n jednoj televiziji pa smo mi smislili da se sučeljavanje održi preko Facebook-a. Na našem profilu ćemo postaviti pitanje i tegovati kandidate koji na njega trebaju odgovoriti. Svakom kandidatu će biti dozvoljena tri komentara plus replika i tako za svako pitanje. Na kraju će građani moći pročitati sve umiru i odlučiti ko zaslužuje njihovo povjerenje”, rekao je Slaven Tipkovnica, IT stručnjak iz CIK-a.

Iako je ova ideja naišla na veliku podršku građana, pojedini kandidati smatraju da je ovo nepravedno.

“Nije isto kada je pišem komentar na Facebook i neko ko je dosta mlađi od mene. Meni treba pola sata da napišem jednu običnu SMS poruku. Facebook nemam i nikad ga nisam koristio i zbog toga mislim da je ovo veliki problem. Ideja jeste zanimljiva, ali daje očitu prednost mlađim kandidatima. Ne znam stvarno što izmišljaju toplu vodu mislim da je dovoljno voditi kampanju plakatima i spotovima. Nadam se da ova ideja neće ugledati svjetlo dana jer bi to sigurna sam bilo pogubno za mene i SDA”, rekao je Bakir Izetbegović, kandidat za člana Predsjedništva BiH.